Slachta család - Ficsor

Suchen
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Slachta család

Dr. Slachta (Schlachta) Margit, Magyarország első női országgyűlési képviselője, a Social Sisters pápai rend alapítója, Izrael hőse, feleségem nagynénje...
Slachta Margit fiatalkori fotója
A Mátyás (Nagyboldogasszony) templom (Budai Vár) előtti Szentháromság szobor talapzatán mond beszédet az összegyűlteknek. Néhány évtizeddel később a háttérben látható épületben ismertem meg a későbbi feleségemet. Ez az épület volt a Műegyetem kollégiuma.
Slachta Margit fotója idősebb korában.
A Világ Igaza - a jeruzsálemi Yad Vashem emlékparkban fát ültettek a tiszteletére, és a jobb oldali tábla emlékezik meg arról, hogy több tízezer zsidó életét mentette meg. Az SSS rendbe tartozott Salkaházi Sára nővér is, akit 1944 decemberében a nyilasok a Dunába lőttek.

(Köszönetet mondok Yad Vashem emlékhely igazgatónőjének, aki volt olyan kedves, és megkereste a fát a táblával együtt, amit mi 2011 őszén időhiány miatt nem találtunk meg Yad Vashemben.)
Slachta Margitról van elnevezve a budai alsó rakpart a Margit hídtól az Árpád hídon túlig. Köszönjük a magyar kormánynak ezt a nemes gesztust!
Egy szerény javaslat, ha a jövőben korszakalkotó személyiségeket szándékoznak megjeleníteni magyar bankjegyeken...
 
Copyright 2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz